09.08.2016. године

Данас је у сали Скупштине општине Мали Зворник обављено свечано потписивање Уговора о финансирању програма удружења, традиционалних цркава и верских заједница, између председника општине, Зорана Јевтића и заступника удружења. Локалне самоуправе својим одлукама о Буџету могу определити средства намењена финансирању организација цивилног друштва, те су, уколико то одлуче, дужне да расподелу тих средстава чине транспарентно, по јавном конкурсу. Ове године је општина Мали Зворник по први пут извршила транспарентну расподелу средстава преко два јавна конкурса.

На коктелу за чланове и заступнике удружења која су по овим конкурсима добила финансијску подршку својим пројектима, председник општине је нагласио да су средства можда мала, ако се гледа из угла удружења, али да је толико у овом моменту могуће определити буџетом, као и да организације морају више самостално да се потруде и развијају своје капацитете за аплицирање код других фондова и донатора. Такође је додао да ће у тим случајевима увек имати подршку локалне самоуправе, кроз техничку подршку или друге видове суфинансирања.

– Заузврат, очекујем да се организације активније укључе у решавање проблема и пружање помоћи општини Мали Зворник, свака у својој области и у складу са својим могућностима, јер и општина и удружења су ту да раде у интересу грађана и на стварању повољнијег окружења за живот у нашој општини – рекао је Јевтић. 

 

Према јавном конкурсу за финансирање традиционалних цркава и верских заједница расподељена су средства у висини од 1.000.000,00 динара и то по 200.000,00  за Српске православне црквене општине Доње Трешњице, Малог Зворника, Доње Борине и Радаља, као и за Исламску верску заједницу.

По конкурсу за финансирање редовних активности и програма/пројеката удружења од јавног интереса из буџета општине Мали Зворник јавило се 14 удружења са 19 предлога пројеката. Након детаљне анализе и оцене приспелих пројеката одлучено је да се финансирају активности и програми 14 удружења са укупно 16 пројеката. Буџет овог конкурса у укупном износу од 3.125.000,00 подељен је према следећем распореду:

1. Програм/ пројекат Редовне активности, поднет од Међународне организације савеза слепих Србије Лозница – износ одобрених средстава 95.000,00 динара.

2. Програм/ пројекат Соларна кућа, поднет од  Удружења грађана „Еутерпа“ Мали Зворник – износ одобрених средстава 20.000,00 динара.

3. Програм/ пројекат Чување традиције борачке организације, поднет од Савеза бораца СУБНОР Мали Зворник – износ одобрених средстава 58.000,00 динара.

4. Програм/пројекат Редовне активности, поднет од Савеза бораца СУБНОР Мали Зворник – износ одобрених средстава 50.000,00 динара.

5. Програм/ пројекат Наша историја–наше право да знамо, поднет од Удружења грађана за проучавање прошлости и народне традиције на подручју општине Мали Зворник – износ одобрених средстава 170.000,00 динара.

6. Програм/ пројекат Унапређење и развој предузетништва на територији Мали Зворник, поднет од Удружења предузетника Малог Зворника – износ одобрених средстава 397.000,00 динара.

7. Програм / пројекат Редовне активности, поднет од Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида ОО Мали Зворник – износ одобрених средстава 60.000,00 динара.

8. Програм/ пројекат Редовне активности, поднет од Удружења жена „Незаборав“ Мали Зворник – износ одобених средстава 71.000,00 динара.

9. Програм/ пројекат Лепим за незаборав, поднет од Удружења жена „Незаборав“ Мали Зворник – износ одобрених средстава 85.000,00 динара.

10. Програм/ пројекат Редовне активности, поднет од Удружења пензионера Мали Зворник – износ одобрених средстава 100.000,00 динара.

11. Програм/ пројекат Изградња ловних објеката и легализација, поднет од Ловачког удружења „Црни врх“  Мали Зворник – износ одобрених средстава 410.000,00 динара.

12. Програм/ пројекат Шта нам вода доноси?, поднет од Удружења грађана „Грађански савет општине Мали Зворник“ – износ одобрених средстава 325.000,00 динара.

13. Програм/ пројекат Здравствена заштита животиња-пчела, поднет од Друштва пчелара „Матица“ Мали Зворник – износ одобрених средстава 362.000,00 динара.

14. Програм/ пројекат Подизање капацитета општине Мали Зворник за бригу о водним ресурсима (Здрава река – одржива будућност), поднет од Удружења „Еко Дрина“ Мали Зворник – износ одобрених средстава 385.000,00 динара.

15. Програм/ пројекат Жене на селу-актерке развоја туризма, поднет од Центар за активизам, толеранцију и одрживи развој „Ад Дринум“ Мали Зворник – износ одобрених средстава 287.000,00 динара.

16. Програм/ пројекат Активна заштита потрошача на територији општине Мали Зворник, поднет од Удружења за заштиту потрошача и корисника услуга „Фокус“ Чачак – износ одобрених средстава 250.000,00 динара.

Сва удружења су дужна да своје активности, као и предају завршног финансијског извештаја доставе закључно са 31.12.2016. године. Уколико се установи да су ненаменски трошили средства или не изврше обавезу достављања финансијског извештаја по реализацији пројекта, удружења ће морати вратити целокупан износ додељених средстава и наредне три године неће бити разматране њихове пријаве на конкурс. 

{gallery}2016/08-09ugovori{/gallery}