Mali Zvornik, 16.06.2019. godine

Opština Mali Zvornik trenutno je uključena u devet programa i projekata posvećenih reformi i unapređenju rada lokalnih javnih službi, koji imaju za cilj postizanje kvalitetnijeg pružanja usluga građanima ubuduće. Reč je aktivnostima podržanim od inostranih donatora, uglavnom iz Evropske unije. 

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, aktuelni projekti, koje lokalna samouprava u Malom Zvorniku realizuje uz podršku stranih donatora, odnose se, između ostalog, na reformu i unapređenje poreza na imovinu, poboljšanje upravljanja javnom imovinom, unapređenje administrativne efikasnosti, ekonomsko planiranje, reformu lokalnih finansija, unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, te uvođenje Geografskog informacionog sistema (GIS). 

On je istakao da većinu navedenih programa i projekata opština Mali Zvornik realizuje u saradnji sa nadležnim ministarstvima, koja su i inicirala njeno uključivanje u navedene projekte, te da se, kao posebno značajan, izdvaja projekat „Efikasno upravljanje javnom imovinom – iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava“, koji Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština implementiraju uz podršku Evropske unije, preko programa Exchange 5, u Malom Zvorniku, Bogatiću i Vladimircima. 

„Kroz program Exchange 5 biće uspostavljena opštinska organizaciona struktura za upravljanje imovinom, sakupljeni i provereni podaci o opštinskoj imovini, te formirana baza podataka o objektima i zemljištu u javnoj svojini, rekao je Jevtić, ističući da će to, kao i sve ostalo što je predviđeno ovim projektom, umnogome unaprediti i olakšati rad u ovoj oblasti ubuduće. 

 Ovaj projekat, između ostalog, uključuje nabavljanje i instaliranje neophodne računarske opreme i softvera za upravljanje imovinom, sprovođenje upisa podataka o javnoj svojini opština u Centralnu bazu podataka, koju vodi RDI, procenu tržišne vrednosti opštinske imovine, pripremu tehničke dokumentacije za ozakonjenje objekata bez građevinske dozvole, te edukaciju zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima za efikasno upravljanje imovinom. 

Za realizaciju programa Exchange 5 u navedene tri opštine Mačvanskog okruga iz fonda Evropske unije opredeljeno je oko 193.000 evra, a realizacija će trajati od decembra 2018. godine do maja 2020. godine.

Jevtić je kao posebno značajan izdvojio i Program reforme poreza na imovinu, koji se odvija kroz podršku unapređenju poreza na imovinu i dobre uprave, a finansiran je od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Opština Mali Zvornik jedna je od 45 odabranih lokalnih zajednica u Srbiji uključenih u realizaciju paketa podrške za unapređenje naplate poreza na imovinu u jedinicama lokalne samouprave (JLS), koji pružaju Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a koji obezbeđuje ažuriranje baze poreskih obveznika, uz angažovanje popisivača na terenu, edukaciju službenika u vezi poreskog postupka i administracije, izradu Akcionog plana o načinu uključivanja građana u proces kreiranja budžeta i raspolaganja novcem prikupljenim na osnovu poreza. 

Navedeni program je trogodišnji, a odvijaće se do 2021. godine. 

Među ostalim aktuelnim projektima u opštini Mali Zvornik su: „Unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou“, koji se odvija uz podršku Nemačke organizacije za međunarodni razvoj i saradnju GIZ, zatim „Podrška unapređenju upravljanja i ekonomskog planiranja na lokalnom nivou u cilju sprovođenja održivih ciljeva razvoja u Republici Srbiji“, podržan od Ministarstva finansija Republike Slovačke, a namenjen izradi plana razvoja opštine Mali Zvornik, u skladu sa novim Zakonom o planskom sistemu, „Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, „Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforme lokalne samouprave 2016-2019“, podržan od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, projekat “Reforma lokalnih finansija 2 u Srbiji (RELOF2)”, koji podržava Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove, te projekat “Uvođenje GIS-a u opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija i Loznica”, finansiran kroz EU PRO.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2019/2019-06-19_projekti{/gallery}