05.03.2017.

Савет за безбедност општине Мали Зворник утврдио је предлог Програма коришћења средстава остварених од наплате новчаних казни за саобраћајне прекршаје на територији општине Мали Зворник за 2017. годину, према којем ће већи део ових средстава бити усмерен за завршетак увођења система видео надзора у месној заједници Центар и набавку опреме за побољшање безбедности у саобраћају. Предлог програма утврђен је на редовном састанку Савета за безбедност, у среду, 01. марта, на којем је било речи и о актуелној безбедносној ситуацији у општини и споразуму о сарадњи и заједничком деловању институција у Малом Зворнику за ефикасно остваривање и спровођење заштите жртава насиља у породици и над женама у партнерским односима на подручју општине.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, увођење система видео надзора у месној заједници Центар једна је од превентивних мера које треба да допринесу достизању боље опште безбедности грађана.

„Овај пројекат започет је 2016. године и подразумева набавку и постављање 16 камера на различитим локацијама у зони градске месне заједнице, које ће омогућити двадесетчетворочасовни надзор јавних површина у центру места и помоћи у спречавању и смањењу броја различитих прекршаја“, рекао је Јевтић. 

Он је појаснио да су у првој фази пројекта постављене две пробне камере, док је за набавку и монтажу преосталих неопходна измена пројектне документације, ради набавке уређаја са бољим техничким карактеристикама.

Према предлогу Програма коришћења средстава остварених од наплате казни за саобраћајне прекршаје на територији општине Мали Зворник за текућу годину, о којем ће коначну реч дати Општинско веће на предстојећем заседању, за пројекат доградње мреже видео надзора предвиђено је 1 380 000 динара, док је износ од 500 000 динара намењен за набавку опреме за потребе одржавања едукативних предавања о безбедности у саобраћају, набавку и постављање хоризонталне и вертикалне сигнализације на путевима и обележавање пружних прелаза у општини. 

На састанку Савета закључено је да је ради боље безбедности деце у саобраћају код градске основне школе у Малом Зворнику неопходно постављање тзв. кривог огледала и заштитних браника, те решавање проблема задржавања воде између коловоза и школе, услед јаких падавина.

Разматран је и проблем непрописног такси стајалишта код Старог моста у Малом Зворнику и усвојен закључак да први корак у решавању овог проблема, као и проблема појаве нелегалних такси превозника, тзв. „дивљих таксиста“ , буде слање дописа о овим појавама надлежној инспекцијској служби, која треба да покрене одговарајуће процедуре за уређење стања у овој области. 

Након упознавања са текстом Споразума о сарадњи и заједничком деловању институција у Малом Зворнику за ефикасно остваривање и спровођење заштите жртава насиља у породици и над женама у партнерским односима на подручју општине, чији садржај је утврђен од стране Центра за социјални рад у Малом Зворнику, у складу са одредбама новог закона у овој области, заједнички закључак чланова Савета за безбедност био је да све институције и установе у општини морају дати максимум у делокругу свог рада и међусобне сарадње, како би постигле циљ, односно деловале превентивно и предупредиле ситуације у погледу насиља. У оквиру дискусије на ову тему, чланови Савета сложили су се да је у локалној заједници у последње време приметан значајан позитиван помак, када је у питању јавна свест о важности правовременог уочавања и пријављивања насиља.

{gallery}2017/2017-03-01_savet_za_bezbednost{/gallery}