05.03.2017.

Savet za bezbednost opštine Mali Zvornik utvrdio je predlog Programa korišćenja sredstava ostvarenih od naplate novčanih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine Mali Zvornik za 2017. godinu, prema kojem će veći deo ovih sredstava biti usmeren za završetak uvođenja sistema video nadzora u mesnoj zajednici Centar i nabavku opreme za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. Predlog programa utvrđen je na redovnom sastanku Saveta za bezbednost, u sredu, 01. marta, na kojem je bilo reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u opštini i sporazumu o saradnji i zajedničkom delovanju institucija u Malom Zvorniku za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite žrtava nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima na području opštine.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, uvođenje sistema video nadzora u mesnoj zajednici Centar jedna je od preventivnih mera koje treba da doprinesu dostizanju bolje opšte bezbednosti građana.

„Ovaj projekat započet je 2016. godine i podrazumeva nabavku i postavljanje 16 kamera na različitim lokacijama u zoni gradske mesne zajednice, koje će omogućiti dvadesetčetvoročasovni nadzor javnih površina u centru mesta i pomoći u sprečavanju i smanjenju broja različitih prekršaja“, rekao je Jevtić. 

On je pojasnio da su u prvoj fazi projekta postavljene dve probne kamere, dok je za nabavku i montažu preostalih neophodna izmena projektne dokumentacije, radi nabavke uređaja sa boljim tehničkim karakteristikama.

Prema predlogu Programa korišćenja sredstava ostvarenih od naplate kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine Mali Zvornik za tekuću godinu, o kojem će konačnu reč dati Opštinsko veće na predstojećem zasedanju, za projekat dogradnje mreže video nadzora predviđeno je 1 380 000 dinara, dok je iznos od 500 000 dinara namenjen za nabavku opreme za potrebe održavanja edukativnih predavanja o bezbednosti u saobraćaju, nabavku i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije na putevima i obeležavanje pružnih prelaza u opštini. 

Na sastanku Saveta zaključeno je da je radi bolje bezbednosti dece u saobraćaju kod gradske osnovne škole u Malom Zvorniku neophodno postavljanje tzv. krivog ogledala i zaštitnih branika, te rešavanje problema zadržavanja vode između kolovoza i škole, usled jakih padavina.

Razmatran je i problem nepropisnog taksi stajališta kod Starog mosta u Malom Zvorniku i usvojen zaključak da prvi korak u rešavanju ovog problema, kao i problema pojave nelegalnih taksi prevoznika, tzv. „divljih taksista“ , bude slanje dopisa o ovim pojavama nadležnoj inspekcijskoj službi, koja treba da pokrene odgovarajuće procedure za uređenje stanja u ovoj oblasti. 

Nakon upoznavanja sa tekstom Sporazuma o saradnji i zajedničkom delovanju institucija u Malom Zvorniku za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite žrtava nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima na području opštine, čiji sadržaj je utvrđen od strane Centra za socijalni rad u Malom Zvorniku, u skladu sa odredbama novog zakona u ovoj oblasti, zajednički zaključak članova Saveta za bezbednost bio je da sve institucije i ustanove u opštini moraju dati maksimum u delokrugu svog rada i međusobne saradnje, kako bi postigle cilj, odnosno delovale preventivno i predupredile situacije u pogledu nasilja. U okviru diskusije na ovu temu, članovi Saveta složili su se da je u lokalnoj zajednici u poslednje vreme primetan značajan pozitivan pomak, kada je u pitanju javna svest o važnosti pravovremenog uočavanja i prijavljivanja nasilja.

{gallery}2017/2017-03-01_savet_za_bezbednost{/gallery}