Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник размотрио је на седници у петак, 27. новембра, информације о ситуацији на подручју општине у погледу епидемије заразне болести Ковид – 19 и мерама које локална самоуправа предузима на сузбијању ширења инфекције, те донео неколико нових закључака.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику и председник општине, Зоран Јевтић, и овог пута са седнице апеловао је на грађане и тражио од њих да покажу свест, озбиљност и одговорност у актуелној тешкој епидемијској ситуацији и стриктно поштују мере Кризног штаба, Владе Републике Србије и локалне самоуправе, уведене ради сузбијања ширења заразне болести Ковид – 19, истакавши да је од посебног значаја да предстојеће крсне славе наставе да обележавају и проводе у кругу породице, без окупљања гостију, наводећи да је недавно и сам на тај начин обележио своју крсну славу, Мратиндан.

Он је навео да инфекција Ковид – 19 више није нешто што се дешава тамо негде неком другом и да готово сви грађани у општини Мали Зворник имају блиску особу или познају неког ко је оболео од ове болести или је прележао инфекцију.

У циљу спречавања даљег ширења епидемије вируса корона, Јавно комунално предузеће „Дрина“ добило је задужење да настави дезинфекцију јавних површина на територији општине Мали Зворник.

Закључком Штаба, комунални инспектор општине Мали Зворник задужен је да у сардњи са Полицијском станицом настави контролу угоститељских објеката, а Позивни центар општине Мали Зворник да настави своје активности у пружању помоћи лицима која су позитивна на вирус корона и која су у изолацији.

Поводом захтева Основне школе „Бранко Радичевић“ из Малог Зворника за прелазак школе у потпуности на онлајн наставу, Штаб за ванредне ситуације, на основу извештаја просветног инспектора општине Мали Зворник, донео је закључак да се нису стекли услови за прелазак на онлајн наставу и ученика од првог до четвртог разреда, али је директорка ове основне школе остала при ставу да таква одлука треба да буде донета.

Стога ће закључак Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, са захтевом Основне школе „Бранко Радичевић“ и извештајем просветног инспектора, бити достављен Школској управи у Ваљеву и Министарству просвете Републике Србије, да ове институције, као више инстанце, донесу одлуку о томе да ли су се стекли услови за прелазак на онлајн наставу и ученика од првог до четвртог разреда.

Ради благовременог реаговања, у циљу сузбијања ширења инфекције у школама на подручју општине, закључком Штаба, просветни инспектор општине Мали Зворник задужен је да до даљег свакодневно обилази Основну школу „Бранко Радичевић“, а остале основне школе на територији општине сваки други, односно трећи дан и у писаној форми извештава Штаб о епидемијској ситуацији у образовним установама у општини.

Директорка Основне школе „Бранко Радичевић“ задужена је да Штабу за ванредне ситуације сваког дана, до 10 часова, путем имејла доставља извештај о епидемијској ситуацији у школи.

Директорка малозворничког Дома здравља, Валентина Ристић, саопштила је да је у Ковид амбуланти у Малом Зворнику од 01. до 27. новембра обављено 414 прегледа и да на територији општине има 46 активно оболелих особа.

У Ковид амбуланти дневно у просеку буде прегледано око 30 пацијената, изузев понедељком, када тај број због викенда износи око 50.

Према њеним речима, међу запосленима у овој установи регистрована су 3 радника позитивна на вирус корона и послата у кућну изолацију, као и још 3 због инфекције чланова породице.

Начелник Полицијске станице у Малом Зворнику, Раденко Петровић, известио је чланове Штаба да је тренутно на подручју општине под епидемиолошким надзором у кућној изолацији 131 лице и да отприлике 1/5 тог броја чине оболели, а су остали тестирана лица, односно особе које су биле у контакту са зараженим особама.

Он је подсетио да службеници полиције надзиру ова лица, константно контролишући поштовање мера кућног карантина.

Петровић је навео да полиција, осим тога, редовно контролише поштовање радног времена у угоститељским објектима, играоницама и кладионицама на подручју општине и да у оквиру последње 64 контроле на терену није било регистрованих прекршаја, те да ће у наредном периоду наставити са овим активностима, самостално и у сарадњи са комуналним инспектором.

Он је навео да су у колективу Полицијске станице за сада укупно 2 лица у кућној изолацији, од којих је 1 запослени заражен Ковидом – 19, док је други у карантину због контакта са зараженом особом.

Како је наведено, приликом извештавања чланова општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику о актуелној епидемијској ситуацији у институцијама и установама које представљају, у просеку једна или две особе у колективима у којима раде тренутно су заражене корона вирусом.

Ради бољег праћења епидемијске ситуације у општини, Штаб за ванредне ситуације затражиће од Завода за јавно здравље у Шапцу да настави уредно да доставља Општинској управи Мали Зворник податке о зараженим лицима и њиховим контактима, као и податак о броју преминулих од Ковида – 19 и последица ове болести.

Секретар Општинске организације Црвеног крста у Малом Зворнику, Драган Николић, известио је чланове Штаба да се, упркос тешкој епидемијској ситуацији, успешно одвијају све активности Црвеног крста, укључујући програм Народне кухиње, као и да је недавно успешно реализована нова акција добровољног давалаштва крви.

Љиљана Ристановић