Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik razmotrio je na sednici u petak, 27. novembra, informacije o situaciji na području opštine u pogledu epidemije zarazne bolesti Kovid – 19 i merama koje lokalna samouprava preduzima na suzbijanju širenja infekcije, te doneo nekoliko novih zaključaka.

Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku i predsednik opštine, Zoran Jevtić, i ovog puta sa sednice apelovao je na građane i tražio od njih da pokažu svest, ozbiljnost i odgovornost u aktuelnoj teškoj epidemijskoj situaciji i striktno poštuju mere Kriznog štaba, Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave, uvedene radi suzbijanja širenja zarazne bolesti Kovid – 19, istakavši da je od posebnog značaja da predstojeće krsne slave nastave da obeležavaju i provode u krugu porodice, bez okupljanja gostiju, navodeći da je nedavno i sam na taj način obeležio svoju krsnu slavu, Mratindan.

On je naveo da infekcija Kovid – 19 više nije nešto što se dešava tamo negde nekom drugom i da gotovo svi građani u opštini Mali Zvornik imaju blisku osobu ili poznaju nekog ko je oboleo od ove bolesti ili je preležao infekciju.

U cilju sprečavanja daljeg širenja epidemije virusa korona, Javno komunalno preduzeće „Drina“ dobilo je zaduženje da nastavi dezinfekciju javnih površina na teritoriji opštine Mali Zvornik.

Zaključkom Štaba, komunalni inspektor opštine Mali Zvornik zadužen je da u sardnji sa Policijskom stanicom nastavi kontrolu ugostiteljskih objekata, a Pozivni centar opštine Mali Zvornik da nastavi svoje aktivnosti u pružanju pomoći licima koja su pozitivna na virus korona i koja su u izolaciji.

Povodom zahteva Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Malog Zvornika za prelazak škole u potpunosti na onlajn nastavu, Štab za vanredne situacije, na osnovu izveštaja prosvetnog inspektora opštine Mali Zvornik, doneo je zaključak da se nisu stekli uslovi za prelazak na onlajn nastavu i učenika od prvog do četvrtog razreda, ali je direktorka ove osnovne škole ostala pri stavu da takva odluka treba da bude doneta.

Stoga će zaključak Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, sa zahtevom Osnovne škole „Branko Radičević“ i izveštajem prosvetnog inspektora, biti dostavljen Školskoj upravi u Valjevu i Ministarstvu prosvete Republike Srbije, da ove institucije, kao više instance, donesu odluku o tome da li su se stekli uslovi za prelazak na onlajn nastavu i učenika od prvog do četvrtog razreda.

Radi blagovremenog reagovanja, u cilju suzbijanja širenja infekcije u školama na području opštine, zaključkom Štaba, prosvetni inspektor opštine Mali Zvornik zadužen je da do daljeg svakodnevno obilazi Osnovnu školu „Branko Radičević“, a ostale osnovne škole na teritoriji opštine svaki drugi, odnosno treći dan i u pisanoj formi izveštava Štab o epidemijskoj situaciji u obrazovnim ustanovama u opštini.

Direktorka Osnovne škole „Branko Radičević“ zadužena je da Štabu za vanredne situacije svakog dana, do 10 časova, putem imejla dostavlja izveštaj o epidemijskoj situaciji u školi.

Direktorka malozvorničkog Doma zdravlja, Valentina Ristić, saopštila je da je u Kovid ambulanti u Malom Zvorniku od 01. do 27. novembra obavljeno 414 pregleda i da na teritoriji opštine ima 46 aktivno obolelih osoba.

U Kovid ambulanti dnevno u proseku bude pregledano oko 30 pacijenata, izuzev ponedeljkom, kada taj broj zbog vikenda iznosi oko 50.

Prema njenim rečima, među zaposlenima u ovoj ustanovi registrovana su 3 radnika pozitivna na virus korona i poslata u kućnu izolaciju, kao i još 3 zbog infekcije članova porodice.

Načelnik Policijske stanice u Malom Zvorniku, Radenko Petrović, izvestio je članove Štaba da je trenutno na području opštine pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj izolaciji 131 lice i da otprilike 1/5 tog broja čine oboleli, a su ostali testirana lica, odnosno osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

On je podsetio da službenici policije nadziru ova lica, konstantno kontrolišući poštovanje mera kućnog karantina.

Petrović je naveo da policija, osim toga, redovno kontroliše poštovanje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, igraonicama i kladionicama na području opštine i da u okviru poslednje 64 kontrole na terenu nije bilo registrovanih prekršaja, te da će u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima, samostalno i u saradnji sa komunalnim inspektorom.

On je naveo da su u kolektivu Policijske stanice za sada ukupno 2 lica u kućnoj izolaciji, od kojih je 1 zaposleni zaražen Kovidom – 19, dok je drugi u karantinu zbog kontakta sa zaraženom osobom.

Kako je navedeno, prilikom izveštavanja članova opštinskog Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku o aktuelnoj epidemijskoj situaciji u institucijama i ustanovama koje predstavljaju, u proseku jedna ili dve osobe u kolektivima u kojima rade trenutno su zaražene korona virusom.

Radi boljeg praćenja epidemijske situacije u opštini, Štab za vanredne situacije zatražiće od Zavoda za javno zdravlje u Šapcu da nastavi uredno da dostavlja Opštinskoj upravi Mali Zvornik podatke o zaraženim licima i njihovim kontaktima, kao i podatak o broju preminulih od Kovida – 19 i posledica ove bolesti.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta u Malom Zvorniku, Dragan Nikolić, izvestio je članove Štaba da se, uprkos teškoj epidemijskoj situaciji, uspešno odvijaju sve aktivnosti Crvenog krsta, uključujući program Narodne kuhinje, kao i da je nedavno uspešno realizovana nova akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Ljiljana Ristanović