Након јутрошњег краћег повлачења воде у Радаљу и Борини ниво река у овим селима од пре неколико сати поново расте.

Поплава наставља да задаје проблеме становништву општине Мали Зворник, где је значајан део подручја од јуче под водом.

Ниво Дрине такође је у порасту. На хидроцентрали у Малом Зворнику проток воде износи око 3000 м3/s и у константном је порасту, због чега се очекује изливање Дрине на критичним тачкама у Доњем насељу и код Новог моста у Малом Зворнику и низводно у Радаљу, Борини и Брасини.

Због повећаног протока Дрине и очекиваног поплавног таласа оперативно технички тимови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник раде на ојачавању насипа у Жеграпу и код Шипада у Малом Зворнику.

 

Интензитет падавина се појачава и очекује се да ће у наредна 24 сата достићи највиши степен. За протекла два дана пало је преко 120 литара кише по м2.

Према речима команданта Штаба за ванредне ситуације Мали Зворник председника општине Драгана Богићевића, уколико се настави досадашњи интезитет падавина део становништва у Доњој Борини биће приморан да се евакуише из својих домова. Он је истакао да оперативно технички тимови дају све од себе у борби против водене стихије али да су бројни покушаји у одбрани од поплава остали безуспешни. И поред целодневног рашчишћавања магистралног пута пута ка Љубовији саобраћај на овој деоници и даље је у прекиду и не одвија се даље од Велике Реке. На путу су присутни бројни одрони и клизишта којих има и у Цулинама, Сакару и Будишићу.

Због изливања трешничке реке становници Доње Трешнице одсечени су од остатка општине. У селима узводно од хидроелектране у Малом Зворнику и даље нема струје, јер је услед лошег времена порушен велики број електричних стубова.

Регионални пут кроз Радаљ делимично је проходан до центра села, и то за теренска возила, јер је бујица однела део асвалта у том селу и од засеока Луке пут је у потпуности непроходан за саобраћај.

Водоснабдевање у Брасини од јутрос је у прекиду из превентивних разлога. Касније у тогу дана утврђено је да вода из система у том селу није исправна за пиће. Остала изворишта на подручју општине Мали Зворник одолевају бијицама и за сада се водоснабдевање одвија уредно.

Иако је ситуација услед поплава више него тешка и забрињавајућа, у општини Мали Зворник нема животно угрожених становника. Оперативно технички тимови чине све да помоћ стигне до оних којима је најнеопходнија.

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник позвао грађане да прате и поштују инструкције Штаба и да сви који су у могућности помогну екипама у акцији рашчишћавања терена и одбрани од поплава.