Nakon jutrošnjeg kraćeg povlačenja vode u Radalju i Borini nivo reka u ovim selima od pre nekoliko sati ponovo raste.

Poplava nastavlja da zadaje probleme stanovništvu opštine Mali Zvornik, gde je značajan deo područja od juče pod vodom.

Nivo Drine takođe je u porastu. Na hidrocentrali u Malom Zvorniku protok vode iznosi oko 3000 m3/s i u konstantnom je porastu, zbog čega se očekuje izlivanje Drine na kritičnim tačkama u Donjem naselju i kod Novog mosta u Malom Zvorniku i nizvodno u Radalju, Borini i Brasini.

Zbog povećanog protoka Drine i očekivanog poplavnog talasa operativno tehnički timovi Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik rade na ojačavanju nasipa u Žegrapu i kod Šipada u Malom Zvorniku.

 

Intenzitet padavina se pojačava i očekuje se da će u naredna 24 sata dostići najviši stepen. Za protekla dva dana palo je preko 120 litara kiše po m2.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije Mali Zvornik predsednika opštine Dragana Bogićevića, ukoliko se nastavi dosadašnji intezitet padavina deo stanovništva u Donjoj Borini biće primoran da se evakuiše iz svojih domova. On je istakao da operativno tehnički timovi daju sve od sebe u borbi protiv vodene stihije ali da su brojni pokušaji u odbrani od poplava ostali bezuspešni. I pored celodnevnog raščišćavanja magistralnog puta puta ka Ljuboviji saobraćaj na ovoj deonici i dalje je u prekidu i ne odvija se dalje od Velike Reke. Na putu su prisutni brojni odroni i klizišta kojih ima i u Culinama, Sakaru i Budišiću.

Zbog izlivanja trešničke reke stanovnici Donje Trešnice odsečeni su od ostatka opštine. U selima uzvodno od hidroelektrane u Malom Zvorniku i dalje nema struje, jer je usled lošeg vremena porušen veliki broj električnih stubova.

Regionalni put kroz Radalj delimično je prohodan do centra sela, i to za terenska vozila, jer je bujica odnela deo asvalta u tom selu i od zaseoka Luke put je u potpunosti neprohodan za saobraćaj.

Vodosnabdevanje u Brasini od jutros je u prekidu iz preventivnih razloga. Kasnije u togu dana utvrđeno je da voda iz sistema u tom selu nije ispravna za piće. Ostala izvorišta na području opštine Mali Zvornik odolevaju bijicama i za sada se vodosnabdevanje odvija uredno.

Iako je situacija usled poplava više nego teška i zabrinjavajuća, u opštini Mali Zvornik nema životno ugroženih stanovnika. Operativno tehnički timovi čine sve da pomoć stigne do onih kojima je najneophodnija.

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik pozvao građane da prate i poštuju instrukcije Štaba i da svi koji su u mogućnosti pomognu ekipama u akciji raščišćavanja terena i odbrani od poplava.